De voordelen van rijden op een scooter of fatbike met een slappe band zijn op één vuist te tellen. Sterker nog, een slappe band slijt sneller, is onveiliger vanwege een langere remweg en kost je onderaan de streep meer geld. Je band even oppompen als hij slap is, is dus niet onverstandig.
Hoeveel bar scooterband?
Ga je je scooterband oppompen? Dan moet je weten hoeveel bar je banden nodig hebben. Dat verschilt per band, maar je kunt ervan uitgaan dat je voorband ongeveer 2,0 tot 2,1 bar nodig heeft. Voor je achterband kun je beter 2,4 tot 2,5 bar aanhouden. En voor tubeless banden heb je genoeg aan minder dan 1 bar. Wil je zeker weten hoeveel bar je voor- of achterband nodig heeft? Kijk dan even in het serviceboekje wat de voorgeschreven spanning voor jouw tweewieler is. Dat boekje vind je vaak bij het voorwiel of onder het zadel. Iedere scooter, en zelfs ieder type, heeft een andere voorschrijving.
Houd ook rekening met wat je op je scooter vervoert. Neem je regelmatig iemand achterop? Dan doe je er goed aan de achterband iets harder op te pompen.
Scooterband oppompen
Oké. Je weet hoeveel bar je scooterbanden nodig heeft. Nu ben je benieuwd hoe je een scooterband überhaupt oppompt. We nemen de stappen met je door.
- Vind een geschikte luchtpomp
Om je banden te kunnen oppompen, heb je een geschikte luchtpomp met drukmeter nodig. Die kun je zelf aanschaffen, of je kunt er een gebruiken bij een tankstation in de buurt. - Verwijder het ventieldopje
- Druk de pomp op het ventiel
Plaats de luchtpompmond van de luchtpomp op het ventiel van de band. Zorg ervoor dat de pomp stevig is bevestigd. Er mag geen lucht ontsnappen. - Pomp de band op
Pomp de band op en houd de drukmeter in de gaten. Stop met pompen wanneer de juiste bandenspanning is bereikt. - Controleer de bandenspanning
Ben je klaar? Gebruik dan de drukmeter op de luchtpomp of een aparte bandenspanningsmeter om de bandenspanning te controleren. Plaats de mond over het ventiel en lees op de drukmeter af wat je bandenspanning is. - Draai het ventieldopje terug
Draai het ventieldopje stevig vast om vuil en vocht buiten te houden. - Controleer op lekken
Je band oppompen is helemaal voor niets geweest als blijkt dat je band lek is. Inspecteer de band daarom goed. Let vooral op zichtbare beschadigingen en luister naar sissende geluiden. Voorzie je problemen? Ga dan naar de garage voor onderhoud. Schaf eventueel nieuwe banden aan.
Hoe vaak scooterband oppompen?
Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar banden verliezen altijd - beetje bij beetje - spanning. Dat komt omdat banden ‘poreus’ zijn. Dat betekent dat je scooterbanden automatisch leeglopen. Maximaal 3% per maand. Om altijd veilig de weg op te kunnen, kun je daarom maar beter je bandenspanning regelmatig checken en eventueel de banden oppompen. Doe dat minimaal twee keer per maand. Maar het is beter om één keer per week een controle te doen. Het is maar een kleine moeite.