Dat waren veel verzoeken!
Je hebt ons te vaak achter elkaar benaderd. Probeer het over een paar seconden nog eens.
Doorgaan
Op welke wegen mag ik rijden met mijn scooter?

Op welke wegen mag ik rijden met mijn scooter?

Wist je dat er voor bromfietsen andere regels gelden dan voor snorfietsen? Welke regels er zijn en waar je nou precies mag rijden lees je hieronder. Daarna kun je weer veilig de weg op.

Leeftijd scooter rijden

Voordat je een scooter mag besturen zul je eerst een rijbewijs op zak moeten hebben. Een scooterrijbewijs of een autorijbewijs zijn allebei geldig voor het gebruik van een scooter. Voordat je een rijbewijs in ontvangst mag nemen zul je eerst het theorie en praktijkexamen moeten afleggen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR beoordeelt de rijvaardigheid en de medische geschiktheid van een bestuurder. Je mag pas theorie examen doen als je vijftien en een half jaar oud bent. Praktijkexamen mag vanaf een leeftijd van zestien jaar. Je zult in ieder geval de regels goed uit je hoofd moeten leren wil je voor deze examens slagen. Voordat je het praktijkexamen aflegt, is het verplicht om praktijkles te volgen bij een rijschool. 

Regels voor snorfietsen 

De snorfiets mag binnen de bebouwde kom op het fietspad rijden met een maximale snelheid van 25 km/h. Als deze er niet is, mag deze op de weg rijden met dezelfde snelheid. De snorfiets mag buiten de bebouwde kom op het fietspad rijden met nog steeds een maximale snelheid van 25 km/h. Deze mag nu niet meer op de weg rijden. Let op bij het bord waar enkel fietspad op staat. Dit bord staat hieronder goed afgebeeld. Deze weg mag alleen ingereden worden door een scooter met een blauw kenteken die elektrisch is aangedreven of een benzine scooter waarbij de motor uitgezet is.

Regels voor bromfietsen

De bromfiets mag binnen de bebouwde kom op een bromfietspad rijden met een maximale snelheid van 30 km/h. Het bromfietspad is een fietspad waar ook bromfietsen toegestaan zijn. Daarnaast mag de bromfiets op de weg rijden met een maximale snelheid van 45 km/h. Bij een bromfietspad met een doorgetrokken streep mag de bromfiets ander verkeer niet inhalen. Bij een onderbroken streep wel. De bromfiets mag buiten de bebouwde kom op een bromfietspad rijden met een maximale snelheid van 40 km/h. Let wel op de veiligheid van andere bestuurders. De bromfiets mag nu niet meer op de weg rijden. Wanneer een bromfiets de weg op of af moet wordt dit netjes met het rode bord hieronder aangegeven. Als je op de weg rijdt, is het belangrijk om zoveel mogelijk rechts te rijden. Bij voorsorteren, rotondes en inhalen zijn er natuurlijk uitzonderingen. 

Verboden wegen voor scooters

Vanwege de snelheden is het voor beide type scooters niet toegestaan om op de autosnelweg of autoweg te rijden. Daarnaast is het ook niet toegestaan om op de busbaan te rijden. Deze is te herkennen aan het woord bus of lijnbus op het wegdek. Alleen bussen en taxi’s mogen hier dus op rijden. De elektrische scooter maakt weinig geluid en kan daarom ook in milieuzones rijden. Om de luchtkwaliteit te verbeteren zijn deze milieuzones niet voor iedere scooter toegankelijk. Scooters met een vervuilende motor worden geweerd om bescherming te garanderen van het milieu tegen uitlaatstoffen. Een elektrische scooter is milieuvriendelijker omdat deze geen vervuilende motor heeft. Deze regels zijn per gemeente verschillend. 

Veiligheid op de scooter

Als je op een bromfiets rijdt, is het verplicht om een helm te dragen. Op een snorfiets is een helm niet verplicht, maar het mag wel voor extra veiligheid. In sommige gemeenten mag je met de snorfiets niet op het fietspad rijden en moet je dus de weg op. In dat geval zul je dus wel een helm moeten dragen. Uiteraard zitten er ook een aantal eisen aan een scooterhelm. De helm moet goed passen en moet voorzien zijn van een keurmerk. Dit is het ECE 22.05 keurmerk. Keurmerken uit het buitenland worden in Europa meestal niet goedgekeurd. Er zijn in totaal drie type scooterhelmen: een jethelm, integraalhelm en een systeemhelm. Het grote verschil zit zich in het kinstuk van de helm. De systeemhelm heeft een opklapbaar kinstuk terwijl de integraalhelm een vast kinstuk heeft. De jethelm heeft helemaal geen kinstuk. Wil je een kind vervoeren met een leeftijd onder de acht? Dan zul je hiervoor een kinderzitje moeten plaatsen achterop je scooter. Let wel op bij de ondersteuning van de rug en de nek. Naast het kinderzitje moet een kind onder de acht ook een kinderhelm dragen.

De scooter parkeren

Wanneer je op bestemming aan bent gekomen, parkeer je de scooter op een plek waar je ander verkeer niet kan hinderen. Op de rijbaan of op het fietspad is het dus niet toegestaan om de scooter te parkeren. Zet de scooter daarom veilig op de stoep of ver van de rijbaan vandaan. Rijden op de stoep mag niet. Stap daarom af en verplaats deze met de hand naar de gewenste plek. In de fietsenstalling of op parkeerplaatsen voor voertuigen is het niet toegestaan om de scooter te parkeren. Wanneer er onder een parkeerplaatsbord een uitzondering bord met een scooter wordt afgebeeld is het wel toegestaan om de scooter te parkeren. Bij éénrichtingswegen mag het vervoer maar één richting op rijden. Achteruit rijden is hier ook niet toegestaan. Sommige van deze borden kunnen ook een uitzondering hebben voor fietsen en snorfietsen. Het bord geldt dan niet voor deze vervoermiddelen.

Hulp nodig bij het kiezen?

Wij helpen je graag verder

Bereikbaar van 09:30 tot 16:30

Binnen 24 uur reactie

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Maestro
© 2008 - 2024 - La Souris B.V.
Beoordeling door klanten:
Trustpilot: 3.8 / 5 - 3947 beoordelingen