Dat waren veel verzoeken!
Je hebt ons te vaak achter elkaar benaderd. Probeer het over een paar seconden nog eens.
Doorgaan

Accu's: actieradiussen en zorgvuldige omgang met accu's

Alles over accu's van elektrische scooters, e-bikes en fatbikes
De actieradius van een e-scooter, e-bike of fatbike is van meerdere factoren afhankelijk. Een accu heeft een bepaalde capaciteit die volledig afhankelijk is van meerdere factoren. Op deze pagina lees je alle informatie over je accu.

Voltage (V), Ampère(Ah) en Watturen (Wh)
Scooters en e-bikes zijn vaak voorzien van Lithium-ion accu’s. Bij accu’s van scooters, e-bikes en fatbikes zie je vaak verschillende kenmerken staan: de voltage (V), ampères (Ah) en Watturen (Wh). Hiermee zijn de eerste indicaties van de capaciteit en kracht van je accu gegeven. De Ampères (Ah) bepalen de capaciteit van de accu. De voltage (V) bepaalt de spanning. Vermenigvuldig je deze getallen met elkaar, dan is het aantal watturen berekend.

Weergegeven maximale actieradius
De weergegeven actieradius, is de actieradius die te behalen is van de ideale omstandigheden van een scooter- of fietsrit bij zonnig weer met een bestuurder van 70 kg. De weergegeven actieradius is een indicatie van de maximale actieradius. De weergegeven maximale actieradius biedt dus geen garantie dat de actieradius standaard wordt gehaald. 

Diverse factoren beïnvloeden je actieradius. Denk bijvoorbeeld o.a. aan het weer, het rijgedrag, je gewicht, de staat van je accu en de technische functies die je gebruikt. De belangrijkste regel is dat hoe meer energie je van je accu vraagt, hoe minder je actieradius wordt. Hieronder vind je hier meer informatie over.

1. Trapondersteuning en rijstanden
Alles wat extra vermogen van de accu vraagt, heeft dus invloed op de actieradius. Gebruik je de hoogste ondersteuningsstand bij bijvoorbeeld een fatbike, dan is je accu ook sneller leeg en vermindert je actieradius. Dit geldt met name als je een gashendel gebruikt. In dat geval trap je helemaal niet mee en is je accu volledig afhankelijk van je gashendel. Gebruik je de laagste ondersteuningsstand, dan heeft de e-bike minder ondersteuning en vermogen nodig. Dan heb je juist een hogere actieradius. 

Heb je je voertuig opgevoerd of voorzien van een extra zware motor? Dan vraagt dat ook meer vermogen van de accu. Het gebruik van verlichting of een bluetoothverbinding kost ook extra vermogen.

Een elektrische scooter kan bijvoorbeeld verschillende rijstanden hebben. De meeste elektrische scooters van La Souris hebben een ECO-modus, normale modus en een Sport-modus. Indien je hoogste rijstand gebruikt bij een elektrische scooter kost het meer energie. Rijd je op de zuinigste stand, dan heb je weer meer actieradius. 

2. Manier van optrekken
Het optrekken van een fatbike en scooter vraagt veel vermogen van de accu. Als je bij de fatbike de hoogste ondersteuningsstand gebruikt, vermindert dat je actieradius. Door in de laagste versnelling en laagste ondersteuningsstand op te trekken, kan je meer uit je accu halen. Bij een elektrische scooter geldt hetzelfde bij het optrekken vanuit stilstand: als je vol ‘gas’ optrekt, vraagt dat ook meer vermogen, dan wanneer je geleidelijk optrekt.

Te hard remmen vraagt ook veel vermogen. Rem dan ook niet te laat, maar begin op tijd te remmen om het maximale uit je accu te halen, maar ook om de wegen veiliger te maken. 

3. Gewicht, passagiers en bagage
Ook je gewicht en bagage vragen kunnen invloed op je actieradius hebben. Bij een zwaarder gewicht kost het je accu namelijk meer energie om dit zwaarder gewicht te vervoeren. Ook als een passagier achterop zit, vraag je meer van je accu. Wil je een langere rit maken met zwaardere bagage of een extra passagier? Zorg dan dat je accu volledig opgeladen is en je neem oplader voor de zekerheid mee, zodat je je accu tussendoor kan opladen.

4. Weer 
Het weer heeft een grote invloed op je actieradius. Is het koud, winderig, vochtig, regenachtig of een andere vorm van slecht weer, dan heeft je accu meer vermogen nodig dan bij mooi weer. Als je bijvoorbeeld de wind tegen hebt, heb je meer energie nodig om vooruit te komen. In de kou heeft de accu ook meer energie nodig om vooruit te komen. 

5. Temperatuur
Je haalt het maximale uit je accu door de accu in een omgeving tussen 10 en 25 graden te bewaren. Bij deze temperaturen presteert de accu optimaal. Vochtige en koude omgevingen zijn niet goed voor de accu. Bewaar je accu altijd op kamertemperatuur in een omgeving waar het niet vochtig is. Vooral in de winter of koude periodes is het vaak verstandig om de accu uit je voertuig te halen. 

Is het koud en heb je je accu toch buiten bewaard? Dan is het verstandig om je accu eerst een half uur binnen te laten acclimatiseren. Koude accu’s hebben namelijk meer tijd nodig om op gang te komen, waardoor dat weer extra vermogen kost.

Te warme omgevingen belasten de accu ook extra zwaar. Plaats je e-bike, fatbike of scooter daarom ook altijd in de schaduw.

6. Bandenspanning
Te lage bandenspanning vraagt ook extra veel van je accu. Als je een lage bandenspanning hebt, ondervindt je voertuig meer weerstand tijdens de rit. Hierdoor heeft je tweewieler meer energie nodig van de accu. Controleer dan ook regelmatig de druk van je banden, zodat je het maximale uit je accu haalt!

7. Wegdek en ondergrond
Op vlak asfalt heb je de ideale omstandigheden. Moet je vaker heuvels oprijden of vaak stoppen en optrekken, dan kost dat weer meer energie. Is jouw fatbike voorzien van offroad-banden en pak je toch liever een kortere route door offroad te gaan? Dan kan dat wel meer vermogen kosten doordat je op niet vlakke en onverharde terreinen rijdt. Misschien boek je toch de winst doordat je sneller op je bestemming arriveert!

8. Technische functies
Moderne elektrische scooters en fatbikes hebben vaak vele geavanceerde functies. Deze functies vragen ook meer energie van je accu. Hoe meer technische functies je gebruikt, hoe lager je actieradius wordt. Denk bijvoorbeeld aan bluetoothverbindingen, gashendels of alarmsets. Ook de verlichting op (de displays van) je fatbike of scooter vragen veel energie. 

9. Regelmatig opladen
Bij een Lithium-ion accu is het van groot belang dat je je accu met regelmaat oplaadt! Laad je accu minstens een keer per maand volledig op. Als een accu namelijk leeg is, slijten de batterijcellen namelijk sneller en neemt het vermogen van je accu af. Als je je accu dus niet vaak genoeg oplaadt of te lang leeg laat, dan neemt je actieradius dus ook af. Vooral in de wintermaanden is het belangrijk hier extra aandacht voor te hebben. Bewaar je accu niet buiten of in een vochtige omgeving, en laad hem regelmatig op! Je accu mag nooit in een vorstige omgeving bewaard worden.

Heb je toch je accu een langere tijd niet gebruikt? Laat je accu dan eerst nakijken voor je de accu gaat gebruiken!

10. Kijk naar specifieke voorschriften voor het laden van de accu 
Sommige accu’s hebben specifieke laadvoorschriften. Zo moet je sommige accu’s periodiek tot een bepaald percentage aan vermogen laten verminderen, om de accu vervolgens weer tot een bepaald percentage op te laden. Dit verschilt per voertuig. Onze medewerkers adviseren je hier graag over.

Als je het laadproces wilt beëindigen, zorg dan eerst dat je de stekker uit het stopcontact haalt. Haal daarna pas de aansluiting aan de accu uit de accu. Heb je meerdere accu’s in je voertuig? Zorg dat de Y-connector dan niet aangesloten is, om overbelasting van accu’s te voorkomen.

11. Oudere accu’s krijgen een lagere actieradius
Naarmate een accu ouder wordt, heb je bij de laatste laadcycli ook minder vermogen. De actieradius van iedere lithium-accu neemt dan ook altijd af naarmate de tijd vordert. Om het maximale uit je accu te halen, is het dan ook belangrijk je accu regelmatig te blijven opladen en onderhouden. 

Blijf altijd in de buurt van je accu tijdens het opladen en laad zorgvuldig op
Laad je accu altijd in je zicht op! Laad de accu niet in de nacht op, zodat hij niet overbelast wordt. Zodra de accu vol is, is het belangrijk dat je de accu niet meer verder oplaadt. Je kan de accu dan overbelasten, waardoor risico’s op brandgevaar ontstaan. Zodra de accu vol is, moet je het laadproces meteen stoppen. Hierdoor is het van groot belang om je accu altijd in je bijzijn op te laden. 

Zorgvuldige omgang met de accu
Naast het regelmatig opladen en het bewaren van je accu in de juiste omgeving, is het heel belangrijk dat je voorzichtig omgaat met je accu. Laat je accu nooit vallen! Een val kan de accu flink beschadigen. Is hij een keer gevallen? Laat je accu dan zo snel mogelijk controleren! Ook als je niets ziet, kan je accu flink beschadigd zijn na een val en kan zelfs brandgevaar optreden. Door regelmatig onderhoud te laten verrichten, zorg je ervoor dat je accu altijd goed onder de loep wordt genomen.

Maak je accu alleen schoon met een lichtvochtige doek en maak de accu nooit zelf open. Het is belangrijk dat de accucellen met zorgvuldigheid worden onderzocht door een professional. Als je accu is gevallen, maak dan zo spoedig mogelijk een afspraak bij ons! Ruikt je accu apart? Bel dan direct de brandweer!

Veilige omgang met accu’s en voorkomen brandgevaar
Wanneer je onzorgvuldig met je accu omgaat, kunnen de chemische stoffen in de accu ontbranden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij overbelasting, verkeerd opladen of beschadiging van de accu. Behandel je accu dan ook altijd zorgvuldig en leef alle voorschriften van de betreffende accu na! Als de temperatuur van je accu ineens snel oploopt, is er iets goeds mis. Neem dan contact met ons of na sluitingstijd met de brandweer op. Bel altijd als eerst de brandweer.

Er zijn speciale blusapparaten voor accu’s, maar dat biedt geen garantie dat de accu geblust kan worden. Soms worden brandende accu’s in water ondergedompeld om af te koelen, maar dat heeft het risico dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Sommige accucellen zijn ingebouwd in metalen behuizingen, waardoor geen blusmateriaal in de accu kan komen. In dat geval laat een brandweer de accu vaak uitbranden op een veilige plek, terwijl de brandweer speciaal materiaal gebruikt om de accu te koelen. Het is bij deze gevallen van belang dat de accu op een plek staat, waar de brandweer de accu gemakkelijk kan weghalen, terwijl de schade voor je omgeving beperkt blijft.

Bel in het geval van een brand altijd direct de brandweer. Wat kan je verder doen om het risico op brandgevaar te vermijden?
• Verricht altijd op tijd je onderhoud;
• Gebruik alleen originele door ons goedgekeurde opladers;
• Dek je accu en de lader nooit af tijdens het laden;
• Laad de accu alleen op een onbrandbaar oppervlak en in een gemakkelijk toegankelijke omgeving op;
• Zorg dat binnen diameter van drie meter zich geen andere spullen bevinden;
• Het gebruik brandvertragende kasten of hoezen bevelen we van harte aan;
• Gooi accu’s nooit weg bij regulier huishoudelijk afval, maar altijd bij aangewezen inleverpunten (zoals gemeentedepots of Stibat).

Plaatsing voertuig
Plaats je elektrische scooter of fatbike nooit in de hete zon. Zorg dat je voertuig altijd afgedekt staat en houd je voertuig buiten de regen, hagel of sneeuw. Zorg dat je bij slecht weer altijd regenhoezen bij je hebt. 

Waar moet ik nog meer opletten bij een accu?
Kijk ook goed naar de herkomst van je accu. Zorg ervoor dat je accu voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Bij La Souris voldoen alle accu’s uiteraard aan deze veiligheidsnormen en kan je zelfs gebruikmaken van accu’s van bekende fabrikanten; zoals accu’s met Samsung-cellen!

Zorgeloos genieten van je accu
Door je accu zorgvuldig te bewaren en onderhouden, kan je het maximale uit je accu halen. Ga bij langere ritten goed voorbereid de weg op en wees ervan bewust dat hoe meer vermogen je van de accu vraagt, hoe meer invloed dat heeft op je actieradius. Onderhoud je scooter, fatbike of e-bike regelmatig om het maximale uit je accu te halen. 

 

 

 

Waarmee kunnen we je helpen?

Hulp nodig bij het kiezen?

Wij helpen je graag verder

Bereikbaar van 09:30 tot 16:30

Binnen 24 uur reactie

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Maestro
© 2008 - 2024 - La Souris B.V.
Beoordeling door klanten:
Trustpilot: 3.9 / 5 - 3839 beoordelingen