Dat waren veel verzoeken!
Je hebt ons te vaak achter elkaar benaderd. Probeer het over een paar seconden nog eens.
Doorgaan

De nieuwe EURO5 norm. Wat houdt dit in?

Nieuwe EURO5-norm voor scooters en brommers
Vanaf 2021 is er een nieuwe norm geldig voor nieuwe benzine scooters en brommers, de EURO5-norm. Wat houdt deze nieuwe EURO5-norm precies in en welke gevolgen heeft dit voor jouw (nieuwe) scooter of brommer?

Wat houdt de nieuwe EURO5-norm in?
Een EURO-norm heeft alles te maken met de uitstoot tijdens de verbranding van een benzine scooter. Deze norm wordt geclassificeerd aan de hand van nummers. Hoe hoger het nummer, hoe schoner de uitstoot die bij de verbranding vrijkomt. Deze normen zijn opgesteld ten behoeve van de milieueisen waaraan een voertuig moet voldoen. De afgelopen jaren veranderen deze milieueisen continu. In 2018 mochten de EURO2 en EURO3 scooters en brommers al niet meer verkocht worden, tegenwoordig mogen de EURO4 scooters en brommers ook niet meer verkocht worden. Met de nieuwe EURO5-norm voldoen scooters en brommers aan alle Europese milieueisen waar alle automobielen ook aan moeten voldoen.

Wat betekent deze EURO5-norm voor jou (en jouw scooter)?
Deze nieuwe EURO5-norm betekent in principe niet veel voor jou en jouw scooter of brommer. Voldoet jouw scooter aan de EURO4-norm in plaats van de EURO5-norm? Geen probleem, deze scooter mag in 2021 zonder problemen gebruikt worden. Echter heeft het wel impact op de verkoop van scooters. Alle fabrikanten van scooters moeten in 2021 voldoen aan de nieuwe EURO5-norm. Zij mogen dus geen scooters meer produceren die niet aan deze norm voldoen.

Nieuwe scooter kopen?
Wil jij graag een nieuwe scooter of brommer kopen? Houd dan in het eerste kwartiel van 2021 rekening met enige vertraging op uw bestelling. Vanwege de overgang naar EURO5-normen bij scooters en brommers, zullen fabrikanten hun productieproces moeten aanpassen aan de nieuwste milieueisen. Dit betekent dat de fabriek meer handelingen moet doen om de producten aan de normen te laten voldoen, waardoor de inkoopprijs van scooters hoger wordt. Daarbij komt ook nog dat er wereldwijd een tekort aan transportcontainers is ontstaan vanwege de coronapandemie, waardoor de transportkosten van scooters tien keer zo hoog zijn als normaal. Dit heeft als gevolg dat alle scooterverkopers, zoals La Souris, de scooters duurder moeten aanbieden dan voorheen, om alle extra onkosten te dekken. Houd dus rekening met een prijsstijging van ongeveer €200/250 euro op een nieuwe scooter of brommer vergeleken met vorig jaar.

Schoner rijden, minder uitstoot
De Europese Unie houdt zich continu bezig met het terugbrengen van de uitstoot van schadelijke stoffen in het milieu. Zij zoeken naar de beste manieren om dit te verminderen. Zo hebben zij ook de EURO5-norm opgesteld. Met de nieuwe EURO5-norm moeten scooters en brommers een Exhaust Gas Recirculation (EGR) hebben. Deze uitlaat-reductiemethode wordt gebruikt bij interne-verbrandingsmotoren waarmee, om een lang en ingewikkeld verhaal kort te houden, de uitlaatrecirculatie geregeld wordt door een EGR-klep, waardoor er een deel van de uitlaatgassen uit de motor teruggeleid worden naar de verbrandingskamer. Hierdoor daalt de verbrandingstemperatuur en de uitstoot drastisch, tot wel 30%! Daarnaast is er in de uitlaat een tweede katalysator geplaatst door middel van een restrictie in de voorbocht. Deze tweede katalysator helpt de uitlaatgassen om te zetten in gezuiverde uitlaatgassen. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de scooters een stuk schoner zijn voor ons milieu.

Geldt deze EURO5-norm ook voor elektrische scooters?
Nee, de elektrische scooters hebben veel minder CO2-uitstoot dan benzine scooters en krijgen daarom ook geen EURO-norm classificatie. Wil jij je steentje bijdragen aan het schoonhouden van het milieu? Dan moet je zeker kiezen voor een elektrische scooter. Deze e-scooters zijn veel schoner dan benzine scooters. Een ander voordeel is dat elektrische scooters minder onderhoud nodig hebben en ze mogen rijden binnen de milieuzones die bij grote steden in de binnenstad (gaan) gelden. Ze zijn qua aanschaf wat prijziger dan een benzine scooter, maar ze zijn een stuk duurzamer.

Onze voorraad EURO4 scooters is bijna op
La Souris heeft een groot aantal scooters op voorraad. Hierdoor kunnen wij in het eerste deel van 2021 nog steeds EURO4 scooters aanbieden tegen de lage prijzen die je van ons gewend bent. Wil jij nog gebruik maken van onze lage prijzen, wees er dan op tijd bij. Wanneer onze voorraad EURO4 scooters op is, gaan wij over op EURO5 scooters en prijzen. Deze zullen een stuk hoger liggen.

Waarmee kunnen we je helpen?

Hulp nodig bij het kiezen?

Wij helpen je graag verder

Bereikbaar van 09:30 tot 16:30

Binnen 24 uur reactie

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Maestro
© 2008 - 2024 - La Souris B.V.
Beoordeling door klanten:
Trustpilot: 3.8 / 5 - 3969 beoordelingen