€100 korting op ALLE fatbikes uit winkelvoorraad bij aankoop in de winkel
Dat waren veel verzoeken!
Je hebt ons te vaak achter elkaar benaderd. Probeer het over een paar seconden nog eens.
Doorgaan
€100 korting op ALLE fatbikes
die op voorraad staan in één van onze 21 winkels
Kom naar de winkel én RIJD VANDAAG NOG
weg op je nieuwe fatbike uit onze winkelvoorraad
Geldig t/m a.s. Zaterdag
Aanbieding geldt niet online
Zoek jouw winkel

Helmplicht voor snorfietsers

Helmplicht voor snorscooters per 1 januari 2023

De helmplicht voor snorfietsers (25 km/u) gaat per 1 januari 2023 in. De ministerraad stemde vrijdag 28 mei 2021 in met een wetsvoorstel van demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen. De regering hoopt en verwacht hiermee het aantal verkeersgewonden en -doden afneemt. Het nieuwe wetsvoorstel lag sinds maart 2020 al klaar, maar werd verhinderd door allerlei opspelende obstakels.

Bestuurders én passagiers van snorscooters moeten, net als de bromfietsers (45 km/u), een helm dragen vanaf 1 januari 2023. De ministerraad heeft ingestemd dat Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dit voorstel aan de Tweede en Eerste Kamer zendt. Van Nieuwenhuizen verwacht dat het aantal verkeersongevallen onder snorfietsers na de invoer van de helmplicht, daalt doordat snorfietsers over zullen stappen naar een alternatief vervoersmiddel, zoals bijvoorbeeld een bromfiets, speed-pedelec of auto.

Gemeente Amsterdam

In de gemeente Amsterdam is het sinds april 2019 verplicht voor snorfietsers om binnen de ring (A10) een bromfietshelm te dragen en op de weg te rijden. Vorig jaar bleek echter dat 10% van de Amsterdamse snorscooteraars nog steeds géén helm draagt. Ook gemeente Utrecht wil dat snorfietsers rond deze zomer op veel plekken overgaan naar de rijbaan.

Helmplicht voor snorscooters al langer een dilemma

Trauma-artsen en de meerderheid van de Tweede Kamer willen de helmplicht voor snorscooters al een lange periode invoeren. Dit was echter lastig omdat de wet geen onderscheid maakt tussen snorfietsen en andere gemotoriseerde voertuigen. Hierdoor krijgt een bromfiets met twee wielen voor en één achter géén helmplicht, maar een driewieler met één wiel voor en twee achter wel.

Bromfiets helm of toch een Speed-Pedelec helm?

De vraag is of je ook daadwerkelijk een bromfietshelm op moet of dat een Speed-Pedelec helm voldoende is. Op aanvraag van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoekt het Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk (TNO) momenteel de veiligheid van een speed-pedelec helm, omdat snorfietsers en andere partijen kritiek hebben op het gewicht en de ventilatie van een bromfietshelm. Indien dit onderzoek positief is, kunnen de bestuurders en passagiers zelf de keuze maken tussen een bromfietshelm en een speed-pedelec helm.

Beslissing maken, helm of alternatief?

De wet zal per juli 2022 ingaan, zodat iedereen voldoende tijd heeft om een beslissing te maken tussen het kopen van een helm, het zoeken naar een alternatief en/of de scooter om te laten keuren naar een bromfiets, meldt de ministerraad.

Heerlijk touren zonder helm? Ga dan voor een elektrische fatbike!

Naast scooters biedt La Souris ook elektrische fatbikes aan in het assortiment. We bieden fatbikes aan van de merken Phatfour en Knaap. Met onze elektrische fatbikes kan je heerlijk zonder helmplicht genieten van een tourtje. 

Waarmee kunnen we je helpen?

Hulp nodig bij het kiezen?

Wij helpen je graag verder

Bereikbaar van 09:30 tot 16:30

Binnen 24 uur reactie

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Maestro
© 2008 - 2024 - La Souris B.V.
Beoordeling door klanten:
Trustpilot: 3.8 / 5 - 4070 beoordelingen